V článku sa dozviete:
- Čo je kyselina chlorovodíková (“žalúdočná kyselina”) a načo slúži?
- Ako a kde sa tvorí kyselina chlorovodíková? Aké je pH žalúdka a “žalúdočnej šťavy”?
- Aké je zloženie a funkcia žalúdočnej šťavy?
- Aké bunky sú v žalúdočnej sliznici a aká je ich funkcia?
- Má nízku alebo vysokú hladinu žalúdočnej kyseliny? Symptómy a dôsledky nízkej tvorby kyseliny v žalúdku.
- Aké sú príčiny vysokej a nízkej tvorby HCl v žalúdku?
- Test kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku – u lekára
- Samovyšetrenie žalúdočnej kyseliny (HCL) v domácom prostredí
- Ako zvýšiť/obnoviť nízku tvorbu žalúdočnej kyseliny?
Čo je kyselina chlorovodíková (“žalúdočná kyselina”) a načo slúži?
Pojem žalúdočná kyselina je nesprávny a taká kyselina neexistuje. Žalúdočná kyselina by totiž podľa pravidiel tvorby slov a chemického názvoslovia bola kyselinou, ktorá by vo svojej molekule musela obsahovať „chemický prvok“ žalúdok, presne tak ako je chemický prvok síra súčasťou molekuly „kyselina sirová“.
Kyselina chlórovodíková (tiež kyselina soľná) – HCl – je číry, bezfarebný, dráždivý roztok chlórovodíka. Je to vysoko leptavá, silná kyselina. Vyskytuje sa ako tráviaca šťava v žalúdku. Kyselina chlorovodíková sa prirodzene vyskytuje v žalúdočnej šťave. Vytvára v žalúdku kyslé prostredie, ktoré napomáha tráveniu potravy a aktivuje tráviace enzýmy. Steny žalúdka sú pred leptavým účinkom tejto kyseliny chránené hlienom.
Ako a kde sa tvorí kyselina chlorovodíková? Aké je pH žalúdka a “žalúdočnej šťavy”?
(HCl) Kyselinu chlorovodíkovú vylučujú parietálne bunky nachádzajúce sa na stenách žalúdka. pH tejto parietálnej sekrécie je okolo 0,9. Keď sa sekrét zmieša s ostatnými zložkami, ako sú hlien, sliny, regurgitovaný (spätný) obsah a prijatá potrava, koncentrácia obsahu žalúdka sa znižuje a pH sa zvyšuje na 1,5 až 3,5. Optimálne pH v žalúdku počas trávena je do 2 – 2,5.
POKRAČOVANIE ČLÁNKU TU:
Ako zlepšiť trávenie? Nedostatočná tvorba žalúdočnej kyseliny – Téma Zdravie (temazdravie.sk)
Celá debata | RSS tejto debaty