Euthyrox, L-Thyroxin – Prieskum medzi pacientami. Stále máte Hypo ťažkosti? Je tu riešenie.

6. septembra 2021, suuzi, Nezaradené

Ak má človek zníženú funkciu štítnej žľazy kôli autoimunitnému ochoreniu Hashimotova tyreoditída alebo ľudovo povedané Hashimoto, vtedy v tele zväčša niekoľko rokov (kľudne aj 5 – 10) prebieha autoimunitný útok na tkanivo štínej žlazy a objem štítnej žľazy sa zmenšuje. Časom jej objem klesne natoľko, že nevytvorí dostatok hormónov, človek nemá optimálne hladiny hormónov fT4 a fT3 (nestačí mať fT3 a fT4 v norme) a dostane substitučnú liečbu.

Na Slovensku je bežná substitučná liečba iba levotyroxínom (Euthyrox, L-thyroxin, Tirosint…), čo je hormón T4 – zásobný hormnón štítnej žľazy. Telo musí tento hormnón T4 premniť na T3 – trojódtyronín, čo je aktívny hormón štítnej žľazy. Existuje veľa dôvodov, kôli ktorým konverzia neprebehne dostatočne (napríklad neoptimálna funkcia pečene či vek) a vtedy každej bunke tela chýba hormón T3 a pacient má napriek liečbe stále hypo príznaky.

Najčastejšie hypo príznaky sú: zimomrivosť, studené končatiny, neschopnosť schudnúť, väčšia potreba spať, nadváha, padanie vlasov, suchá pokožka, málo energie, zápcha, depresie, panické ataky…

Uvedené ťažkosti som mala aj ja a vyriešila ich kombinovaná liečba – užívam preparát, ktorý obsahuje okrem T4 hormónu aj T3 hormón. Podľa pozorovaní totiž iba 1 – 25% pacientom funguje dobre konverzia z T4 na T3.

V mojej Facebookovej skupine “Hypotyreóza / HashimotoSkCz / štítna žľaza / autoimunita” , v ktorej je aktuále už takmer 4500 členov, som položila otázku:

Aké hypo príznaky máte napriek liečbe levotyroxínom (Euthyrox, Tirosint, L-thyroxin)?

Hypo príznaky sú: zimomrivosť, studené končatiny, neschopnosť schudnúť, nadváha, potreba dlhšieho spánku, vypadávanie vlasov, suchá pokožka, málo energie, zápcha, depresie, panické ataky a iné.

A tu sú najčastejšie odpovede (ľudia mohli zaklikávať viac možností):

Niektorí pacienti si vedia pomôcť sami, naštudujú si problematiku – začať sa dá príručkami v skupine na FB “Hypotyreóza / HashimotoSkCz / štítna žľaza / autoimunita”) – a následne sí kúpia voľnopredajný doplnok výživy s obsahom T4 a T3, iní chodia k lekárovi do Rakúska, ktorý uvedený preparát predpíše.

Mohlo by Vás zaujímať: >>> CHECKLIST ŠTÍTNA ŽĽAZA (klik)

Zaujimave clanky, ktore pisem najdete aj na mojom webe www.TemaZdravie.sk.

Ak sa Vám článok páčil a chcete, aby som pridala dalšie na túto tému, prosím o odber a lajk.

Poradiť sa môžete v mojich skupinách na Facebooku:

Hypotyreoza / HashimotoSkCz / stitna zlaza /autoimunita

Dlhovekosť/ Energia/Zdravie/Biohacking

Ďakujem